Kamado BBQ vs Weber Ketel BBQ: Top 5 verschillen

2024-02-05
Grill Bill

Het kan een uitdaging zijn om de perfecte barbecue te kiezen voor je buitenkeuken. Er zijn zoveel merken en modellen om uit te kiezen. Vandaag gaan we het echter specifiek hebben over twee soorten barbecues: de Weber Ketel BBQ en de Kamado BBQ. Beide zijn populaire keuzes onder grillmeesters, maar ze bieden een heel andere ervaring. Dit artikel zal de 'top 5 verschillen' tussen deze twee grills benadrukken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Weber Ketel BBQ vs. Kamado BBQ: Wat kun je verwachten?

De Weber Ketel BBQ is meestal je eerste gedachte bij het denken aan een barbecue. Het is een klassieke, alledaagse barbecue die je in veel achtertuinen aantreft. Het staat bekend om zijn veelzijdigheid - je kunt er vrijwel alles op koken, van vlees tot groenten. De Weber Kettle BBQ is ook relatief betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken, waardoor hij ideaal is voor beginners.

Aan de andere kant staat de Kamado BBQ, een zwaargewicht in de wereld van de barbecue. Dit type barbecue is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en is gemaakt van keramiek, wat helpt bij het vasthouden van warmte en vocht. Daarom staat de Kamado BBQ bekend om zijn vermogen om eten gelijkmatig en langzaam te koken, waardoor het ideaal is voor roken en langzaam koken. In tegenstelling tot de Weber Kettle BBQ, is de Kamado BBQ duurder, maar zoals het gezegde luidt: 'een kamado koop je voor het leven'.

Top 5 verschillen tussen Weber Ketel BBQ en Kamado BBQ

Hier zijn de top 5 verschillen tussen de Weber Ketel BBQ en de Kamado BBQ:

  1. Materiaal: De Weber Kettle BBQ is meestal gemaakt van staal, terwijl de Kamado BBQ is gemaakt van keramiek en andere hittebestendige materialen.
  2. Prijs: De Weber Kettle BBQ is over het algemeen goedkoper dan de Kamado BBQ, die kan worden beschouwd als een investering op lange termijn.
  3. Koken Methode: De Weber Kettle BBQ is geweldig voor direct grillen, terwijl de Kamado BBQ uitblinkt in indirect koken, roken en langzaam koken, maar je kunt op de kamado natuurlijk net zo goed, al dan niet beter grillen.
  4. Temperatuurregeling: Kamado BBQ's bieden superieure temperatuurregeling door hun keramische constructie en ventielregeling, terwijl Weber Kettle BBQ's meer ventilatieopeningen hebben, wat betekent dat ze sneller kunnen afkoelen.
  5. Duurzaamheid: Kamado BBQ's zijn gebouwd om lang mee te gaan, terwijl Weber Kettle BBQ's minder duurzaam kunnen zijn en meer onderhoud kunnen vereisen. De Weber BBQ's gaan ook wat minder lang mee.

Accessoires

Ook is er veel verschil in de accessoires die je kunt bijkopen. Zo zijn er voor de kamado veel meer accessoires verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Piro rotisserie en pizza oven in een. Of een multilevel systeem waar je direct en indirect tegelijk op kunt koken. 

Welke BBQ?

De keuze tussen een Weber Ketel BBQ en een Kamado BBQ hangt uiteindelijk af van je persoonlijke voorkeuren, kookbehoeften en budget. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke, veelzijdige grill die gemakkelijk te gebruiken is, kun je kiezen voor de Weber Kettle BBQ. Maar als je bereid bent om meer te investeren in een barbecue die een leven lang meegaat en superieure kookprestaties biedt, dan is de Kamado BBQ een geweldige keuze. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kamado's van Grill Bil.

Ben je meer van de aziatische keuken? Kijk dan ook eens naar een Tafel BBQ, ook wel Shichirin of Habachi grill genoemd.